GOW30: Naar een Veiliger en Duurzamer Weggebruik

Afwegingskader GOW30
GOW30 richtlijn toetser

Verkeersveiligheid en duurzaamheid zijn tegenwoordig meer dan ooit kernpunten in de ontwikkeling en het beheer van wegennetten. Met de introductie van de nieuwe wegcategorie GOW30, staat de verkeerswereld aan de vooravond van een significante verbetering in hoe we onze wegen ontwerpen en gebruiken. Bij Exante zetten we ons in om deze transitie te begeleiden met deskundig advies, diepgaande kennis van CROW richtlijnen, het Afwegingskader en met maatwerk.

Wat is GOW30? Een introductie

De ontwikkeling van GOW30

GOW30 staat voor Gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 30 km/u. Deze nieuwe categorie is ontwikkeld om een veiligere en meer leefbare omgeving te creëren, vooral in stedelijke en dichtbevolkte gebieden. Door de snelheid te verlagen, wordt niet alleen de verkeersveiligheid verhoogd, maar wordt ook de geluidsoverlast verminderd en de luchtkwaliteit verbeterd.

Kernkenmerken van GOW30

GOW30-wegen zijn ontworpen met de nadruk op veiligheid en toegankelijkheid voor alle weggebruikers, inclusief voetgangers en fietsers. Deze wegen kenmerken zich door duidelijke markeringen, veilige oversteekplaatsen en voldoende ruimte voor niet-gemotoriseerd verkeer.

Het belang van GOW30 in hedendaagse verkeersplanning

Voordelen van GOW30 voor verkeersveiligheid

Het implementeren van GOW30 leidt tot een significante daling in verkeersongevallen en -slachtoffers. De lagere snelheidslimiet vermindert de kans op ernstige ongelukken en vergroot de overlevingskansen bij eventuele incidenten.

Voordelen van GOW30 voor verkeersveiligheid

Het implementeren van GOW30 leidt tot een significante daling in verkeersongevallen en -slachtoffers. De lagere snelheidslimiet vermindert de kans op ernstige ongelukken en vergroot de overlevingskansen bij eventuele incidenten.

GOW30 en duurzaamheid

Naast verkeersveiligheid draagt GOW30 bij aan duurzaamheidsdoelstellingen door de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en de geluidsoverlast te beperken. Dit maakt GOW30 een essentiële stap richting groenere en gezondere steden.

GOW30 adviesdiensten van Exante

Onze expertise in verkeerskundig advies

Bij Exante hebben we een team van ervaren verkeerskundigen die gespecialiseerd zijn in het adviseren over en implementeren van GOW30-projecten. Onze expertise omvat zowel de technische aspecten van wegontwerp als de strategische benadering voor effectieve implementatie.

Hoe we werken: onze aanpak

Onze aanpak is gericht op samenwerking met lokale overheden, gemeenschappen en andere belanghebbenden om op maat gemaakte oplossingen te bieden die voldoen aan specifieke behoeften en doelstellingen. We maken gebruik van de nieuwste onderzoeken, technologieën en best practices om de overgang naar GOW30 soepel en succesvol te maken.

CROW richtlijnen en GOW30

Integratie van CROW richtlijnen in GOW30 advies

CROW, het kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte in Nederland, biedt uitgebreide richtlijnen voor de implementatie van GOW30. Ons team zorgt ervoor dat deze richtlijnen volledig worden geïntegreerd in ons advies en de projecten die we ondersteunen.

Belangrijkste CROW aanbevelingen voor GOW30 implementatie

We volgen de CROW-aanbevelingen nauwgezet om te zorgen voor een effectieve en veilige implementatie van GOW30 projecten. Deze aanbevelingen omvatten onder meer het ontwerp van de weggebruiksruimte, snelheidsbeheersingsmaatregelen en de inrichting van veilige oversteekplaatsen.

Het Afwegingskader voor GOW30 implementatie

Analyse en beoordeling van verkeerssituaties

Elk project begint met een grondige analyse van de bestaande verkeerssituatie. Dit afwegingskader helpt ons bij het identificeren van specifieke uitdagingen en kansen voor de implementatie van GOW30. Door een gedetailleerde beoordeling kunnen we effectieve strategieën ontwikkelen die aansluiten bij de lokale context en behoeften.

Maatwerkoplossingen voor uw verkeersprojecten

Wij begrijpen dat elke gemeente en elk wegennet uniek is. Onze maatwerkoplossingen zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke vereisten van uw project, met inachtneming van de lokale gemeenschap, het milieu en de economische factoren. Dit zorgt voor een duurzame en breed gedragen implementatie van GOW30.

Succesverhalen en case studies

Transformatie van stedelijke gebieden met GOW30

Door onze jarenlange ervaring hebben we diverse stedelijke gebieden getransformeerd met de implementatie van GOW30. Deze succesverhalen tonen de positieve impact op verkeersveiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid, en dienen als inspiratie en bewijs van wat mogelijk is met de juiste aanpak en samenwerking.

Positieve impact op gemeenschappen

De invoering van GOW30 heeft geleid tot versterkte gemeenschapsbanden en een toegenomen gebruik van de openbare ruimte door voetgangers en fietsers. Deze case studies benadrukken de sociale voordelen en de verbeterde kwaliteit van leven die GOW30 kan brengen.

Veelgestelde vragen over GOW30

Wat maakt GOW30 anders dan andere wegcategorieën? GOW30 onderscheidt zich door de nadruk op lage snelheidslimieten, veiligheid, en inclusiviteit. Dit maakt het ideaal voor gebieden waar de interactie tussen verschillende soorten verkeer hoog is en waar veiligheid en leefbaarheid prioriteit hebben.

Hoe kan mijn gemeente profiteren van GOW30? Gemeenten kunnen profiteren van GOW30 door verbeterde verkeersveiligheid, verminderde milieu-impact, en verhoogde leefbaarheid. Ons team kan u begeleiden bij het evalueren van de mogelijkheden en het implementeren van GOW30 op een manier die past bij uw specifieke behoeften en doelen.

Begin vandaag nog met uw GOW30 project. Ons team staat klaar om u te ondersteunen

Ons toegewijde team van verkeerskundigen staat klaar om u te ondersteunen bij elke stap van uw GOW30 project. Van initiële planning en ontwerp tot uitvoering en evaluatie, wij zorgen voor deskundig advies en ondersteuning.

Neem contact met ons op

Bent u klaar om de verkeersveiligheid, duurzaamheid en leefbaarheid in uw gemeente te verbeteren? Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe we uw GOW30 project tot een succes kunnen maken.